samen Op weg naar optimale gezondheid! 💪🏼
samen op weg naar optimale gezondheid! 💪🏼
3 dingen die ik elke dag doe voor stabiele bloedsuikers met Diabetes Type 1
1 augustus 2024 – Noortje Voorhuis
Diabetes Type 1: voor veel mensen is het nogal een uitdaging. Elke dag opnieuw die bloedsuikers proberen onder controle te houden. En wat de ene dag werkt, lijkt de andere dag helemaal niet te werken.
Na heel wat jaren ploeteren durf ik nu wel te zeggen dat ik mijn diabetes goed onder controle heb. Door mijn eetpatroon en leefstijl ben ik enorm gevoelig voor insuline én blijven mijn bloedsuikers netjes stabiel. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens een uitschieter, maar in de basis zijn mijn bloedsuikers elke dag ergens tussen de 85% en 95% in range.
En als ik het kan, kan jij het ook!
In deze blog deel ik 3 van mijn gewoontes die ik elke dag doe om mijn bloedsuikers stabiel te houden. Are you ready?
#1: Eetmomenten beperken
Waarschijnlijk is je vanuit het reguliere ziekenhuis altijd geleerd om naast de drie hoofdmaaltijden – ontbijt, lunch, diner – ook tussendoortjes te eten. Meerdere keren per dag iets kleins eten zou namelijk goed moeten zijn om ‘het motortje draaiende te houden’…
Ik heb de eerste jaren dat ik Diabetes Type 1 had gedaan en ik kan je één ding vertellen; ik was de hele dag alleen maar bezig met die bloedsuikers stabiel houden. En logisch ook! Als je continu eten en insuline actief in je lichaam hebt, kunnen die bloedsuikers ook continu alle kanten op schieten.
Tegenwoordig eet ik nog maar 3 keer op een dag. Gewoon alleen de hoofdmaaltijden; ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor eet ik niks meer. En nee, ik heb niet de hele dag honger, want ik zorg dat ik met die maaltijden voldoende eiwitten en vetten binnenkrijg. Die zorgen ervoor dat je lekker verzadigd bent, maar daarnaast ook dat je bloedsuikerspiegel minder piekt en daalt!
Nu ik nog maar 3 keer op een dag eet, en dus ook 3 keer per dag bolus, ervaar ik véél meer rust in mijn bloedsuikers. Ze vliegen niet meer alle kanten op maar zijn meestal gewoon mooi stabiel. Ik hoef ook niet meer de hele dag met mijn diabetes bezig te zijn, dus ook in mijn hoofd ervaar ik veel meer rust.
Ik zeg; win win!
#2: Bewegen
Om je bloedsuikers stabiel te houden met Diabetes Type 1, is het opzich wel belangrijk dat je een beetje goed reageert op insuline. Maar veel van ons ervaren niet altijd een goede insulinegevoeligheid!
Er zijn meerdere manieren waarop je dit kan verbeteren, maar de makkelijkste is en blijft bewegen.
Door te bewegen gaat het bloed sneller door je lijf stromen en wordt de insuline dus ook sneller verspreid. Daarnaast zorgen de cellen ervoor dat er sneller én meer glucose kan worden opgenomen vanuit het bloed. Als je de afbeelding hiernaast bekijkt zie je een sleutel en een deur; bewegen zorgt ervoor dat er meer deuren komen én dat de deuren groter worden!
Dagelijks bewegen is in mijn ogen dus echt een must. Eigenlijk voor iedereen, maar al helemaal voor mensen met Diabetes Type 1. En dan liever een paar keer per dag eventjes, dan maar één keer per dag wat langer.
Zelf doe ik dit in de vorm van wandelen. Ik wandel sowieso altijd voor mijn ontbijt, en meestal later op de dag ook nog wel één of twee keer. Het is simpel, laagdrempelig en heeft direct effect!
#3: Pre-bolussen
Last but not least: pre-bolussen. Insuline heeft – in de meeste gevallen – een tijdje nodig voordat het goed is opgenomen en het goed zijn werking kan doen. Geef je dus op het moment dat je begint met eten pas je insuline en begin je vrijwel direct na elke maaltijd te stijgen? Grote kans dat je beter kan gaan pre-bolussen.
Voor iedereen met diabetes is dit anders, maar je zou kunnen beginnen met 10 minuten voor je maaltijd vast je insuline te geven. Nog steeds zo’n grote piek? Dan probeer je een keer 15 of 20 minuten van tevoren. Dit is een typisch gevalletje trial and error: begin op ‘safe’ en als de piek nog steeds te hoog is, ga je steeds iets eerder je insuline geven. Totdat je merkt dat de piek minder wordt!
Waarschijnlijk duurt het even, maar op een gegeven moment gaat dit een gewoonte worden en zit het helemaal in je systeem.
Disclaimer: er zijn natuurlijk veel meer factoren die invloed hebben op of jij wel of geen piek krijgt na je eten. Niet alleen de timing van je insuline, maar ook de hoeveelheid, de insulinegevoeligheid, welke voeding je eet, etc. Wil je hier meer over weten of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op en wie weet kan ik je verder helpen!
Diabetes Type 1: 1 + 1 = 4…
Zoals je misschien wel weet zijn er 42 factoren die onze bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Niet zo gek dus dat het niet altijd lukt om deze stabiel te houden wanneer je Diabetes Type 1 hebt en alles zelf moet reguleren.
Máár, ik geloof er echt in dat iedereen het in zich heeft om zijn of haar bloedsuikers – over het algemeen – goed onder controle te hebben. Voeding en leefstijl hebben zó veel impact, veel meer dan ons vanuit de reguliere zorg verteld en geleerd wordt.
Naast de 3 gewoontes die je in deze blog hebt gelezen, zijn er nog een heel aantal dingen die ik doe en waar ik rekening mee hou om mijn diabetes te reguleren. En met succes; want mijn bloedsuikers zijn nog nooit zo stabiel geweest als het afgelopen jaar.
Niet alleen ik, maar ook mijn cliënten gaan goed op deze methode. Natuurlijk is iedereen anders en heeft ieder lichaam wat anders nodig; maar in de basis zijn er gewoon een aantal dingen die goed werken.
Heb jij het gevoel dat je er zelf niet meer uit komt en je eindelijk je lichaam weer een beetje wil snappen? Weer stabiele bloedsuikers in je grafiek wil zien en het meest belangrijk: weer lekker in je vel wil zitten?
Twijfel niet om contact op te nemen. Je hoeft niet alles alleen te doen!
Neem contact op óf plan gelijk een gratis (online) kennismaking in. Dan gaan we samen sparren en kijken waar ik je bij kan helpen!
Zij gingen jou voor…
📱 +31 6 42663627
📧 noortje.voorhuis@gmail.com
📍 Vikkerhoekweg 41, 7555 PK Hengelo
💼 KvK Nummer: 92476716
🏦 BTW Nummer: NL004954849B48
© PoweredByNoortje 2024 | Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Cookies